JEUGDTHEATER

WOOSH! 

2019-2022 muziektheater


Op een vloer van bubbeltjesplastic dagen Karlijn en Bram elkaar uit. Het vergt hun opperste concentratie om de bubbeltjes onder hun voeten niet te laten knappen. Karlijn en Bram houden hun adem in, maar de adem wil eruit: via een zucht en een bries naar een stem en een lied. En ineens ... komt de wereld in beweging. Met luch om naar te kijken én te luisteren. Na afloop worden de kinderen samen met hun eigen (groot)ouders op speelse wijze uitgenodigd tot een kleine, zintuigelijke activiteit, geïnspireerd op de voorstelling.
Uiteraard veilig en geheel coronaproof.

Deze voorstelling is een bijzondere samenwerking tussen muzikaal theatermaker Karlijn Hamer (Joris & De Drakentemmers) en beeldend kunstenaar/theatermaker Bram van Helden (PLAN-Brabant, Zuidelijk Toneel). Karlijn Hamer won een Operadagen Award 2019 voor vernieuwend muziektheater. Ze was tijdens haar jeugd in Sittard al actief bij Jong Laagland en versterkt Het Laagland inmiddels als actrice en maker. Lees meer: https://www.hetlaagland.nl/voorstellingen/woosh/VO-LU-ME

2023 

Al het gewone wordt als vanzelf bijzonder in VO-LU-ME. Deze nieuwe Laaglandvoorstelling,  en het vervolg op de succesvolle voorstelling WOOSH!, biedt de allerkleinsten van 1,5 tot 3 jaar een eerste kennismaking met theater. Karlijn Hamer en Bram van Helden nemen het publiek stapje voor stapje mee in hun verbeelding.

In hun broekzak vinden Karlijn en Bram een klein lapje stof, dat bij elke uitvouw groter wordt. Zo groot dat je er zelfs in kan verdwijnen. Met die lap vullen Karlijn en Bram de hele ruimte. Van plat naar bol, en van leeg naar vol. Soms voel je je zo superklein en even later juist weer heel erg groot. De lap wordt een tent om in te fluisteren of een hoge toren waarin ze de drang om te zingen niet kunnen onderdrukken: heel zacht én lekker luid!


Na afloop van de voorstelling staan ieders ogen en oren op scherp. Alle handjes jeuken en alle voetjes trappelen. Dan worden de kinderen samen met hun ouders en verzorgers uitgenodigd op de vloer om mee te spelen. Want samen spelen en je verwonderen is het allerleukste dat er bestaat.


Maker Bram van Helden vindt in hele gewone dingen een bron van verwondering over het leven. Dat sluit goed aan bij de belevingswereld van peuters en hun ouders. Voor Karlijn Hamer zijn dreumesen en peuters de gedroomde toeschouwers: “Ze kijken met hun lichaam, en alles heeft de potentie om door hen tot theater te worden verheven.”

VO-LU-ME kreeg vier sterren in de Volkskrant: "Peutertheater is niet nieuw, maar deze makers, inclusief regisseur Inez Derksen, geven het genre een heel eigen impuls, zoals ze als eens eerder deden in Woosh! Ook voor volwassenen is het mooi om te zien hoe met heel simpele middelen de verbeelding kan worden geprikkeld.”


Publieksreacties

“Dit is echte theatermagie. Normaal hebben mijn kinderen een aandachtspanne van 15 seconden, hier waren ze de hele tijd geboeid!”
-
Mark, vader van Perre en Juula

“Het lijkt zo simpel, maar hier is zo goed over nagedacht. Chapeau!”
-
Maartje, moeder van Rafke (2)

“Het speelvlak in het midden, de kinderen eromheen, dat werkt fantastisch. Fascinerend hoe je met zoiets simpels 20 kinderen stil kunt krijgen.”
-
Dorijn, moeder van tw
ee kinderen