Karlijn op locatie met Siriana, mijn vriendin

Doel

Theater is een medium waarin andere perspectieven op een zintuiglijke manier tastbaar en voelbaar gemaakt kunnen worden. Ons doel is om mensen met autisme meer in de samenleving te plaatsen. Met de theatervoorstelling Siriana, mijn vriendin willen we een ontmoeting faciliteren, een wederzijds begrip tussen de leefwerelden van mensen met en zonder autisme. Wij breken het beeld van autisme als ‘probleem-eigenaar’ af en maken een plek waarin iemand met autisme zich volledig mens mag voelen.


Voor wie

De beeldende theatervoorstelling Siriana, mijn vriendin bieden wij speciaal aan binnen zorg- en onderwijsinstellingen als besloten voorstelling voor groepen die een leven met autisme en andere neurodivergenties onder de aandacht willen brengen.

Via het persoonlijke verhaal van Siriana en het beeldende decor maken we een leven met autisme invoelbaar. Het biedt erkenning en herkenning voor degene die dagelijks worstelen met anderszijn en biedt een perfecte kans om te praten over ieders unieke beleving binnen een groep en hoe je elkaar hierin kunt respecteren. Wil jij, op jouw locatie, jouw omgeving verrijken met dit unieke en ontroerende werk over leven met autisme, neem dan contact op!

        Mail: zakelijk@karlijnhamer.nl
        Tel: +31641555810


Toegankelijkheid

Wij kunnen  overal spelen en zijn technisch zelfvoorzienend. De performance is gemaakt in samenwerking met mensen op het autistisch spectrum, deskundigen en zorgverleners. Wij denken graag mee over de inhoudelijke context voor en na de voorstelling. Er kan in samenwerking met de locatie een context-programma op maat worden voorzien, zoals een nagesprek met de maker en een deskundige op het gebied van autisme.


Siriana, mijn vriendin


"Met een draai aan de knoppen op een klein paneel in het object, beginnen tientallen fietswielen, groot en klein, te draaien. Glijdende, gekleurde balletjes aan de spaken produceren geluid. Samen vormen ze een fascinerende, repetitieve soundscape. Hamer neemt de tijd.” - De Theaterkrant
Siriana kreeg na vele dwalingen in de hulpverlening op haar dertigste een autisme diagnose.  Een openbaring die haar veel leed had kunnen besparen als zij had geweten waarom de wereld bij haar zo anders binnenkomt dan bij de meeste mensen.

Een jaar lang zocht Karlijn haar oude basisschool hartsvriendin op in haar woongroep. Naar aanleiding van haar persoonlijke verhaal, de herinneringen aan hun kindertijd en de nieuwe vriendschap die ontstond, creëert Karlijn een krachtig portret van haar jeugdvriendin.

In de sensorische installatie van fietswielen en kralen, vormgegeven door beeldend kunstenaar Nieke Koek, neemt performer Karlijn Hamer je mee in de sferische geluidswereld, een reis door de binnenwereld van een vrouw met autisme. Een plek voor en van Siriana.


Praktisch

Het publiek zit op lage stoelen (door ons voorzien) opgesteld 360° rondom de constructie van steigerbuizen en motorisch gestuurde fietswielen.

De voorstelling is technisch zelfvoorzienend en kan op elke locatie staan.

Benodigd twee stroompunten en een ruimte die minstens 3,50 m hoog is en een oppervlakte van 10 bij 10 meter. Dit is ideaal, maar we kunnen in overleg aanpassingen doen aan de installatie. Verduistering is mooi maar niet noodzakelijk.

De duur van de voorstelling is 50 minuten. Publieksaantallen: 60 afhankelijk van de locatie, meerdere voorstellingen op een dag mogelijk.


Over de maker

“Hamers werk is uniek en valt het beste te omschrijven als een muzikale trip. Zij creëert sferische installaties waarin de bezoeker dwaalt door landschappen van klank. Het resultaat is een haast spirituele ervaring die een volstrekt eigenzinnige vorm van muziektheater oplevert.” - Juryrapport; Operadagen Award 2019


Karlijn Hamer bouwt muzikale werelden, waarin het publiek zich niet tegenover maar midden in het werk bevindt. Ze zoekt een verbinding tussen muziek, lichaam en ruimte en denkt buiten de kaders van een theaterzaal. Karlijn wil in haar werk plek maken voor ongehoorde stemmingen die nergens anders kunnen klinken. Muziek is de geleider, het schept een gevoelsruimte, een ritueel waarin zij samen iets met het publiek wil oefenen wat moeilijk of pijnlijk is. Zij gaat in haar performances een directe relatie met de toeschouwer aan, transparant en in het moment.


Credits

Siriana, mijn vriendin is mogelijk gemaakt door: Gemeente ‘s-Hertogenbosch, VSBfonds, AutismeFonds, Fonds 21, BNG Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst


Concept & performance: Karlijn Hamer
Makers: Karlijn Hamer, Suze van Miltenburg, Sunniva Wetzels
Vormgeving: Nieke Koek
Muziek: Karlijn Hamer & Mathijs De Valk
Eindregie: Paul Koek
Technische productie, lichtontwerp: Neal Groot
Productie: Pieter Kuypers
Communicatie: Britt Mooren
Zakelijk leiding: Saly Ndoye-Roozen, Petra de Haan
Begeleiding: Touki Delphine, Lara Staal