Siriana, mijn vriendin 

2023 Sensorische installatie over leven met autisme


“Met een draai aan de knoppen op een klein paneel in het object, beginnen tientallen fietswielen, groot en klein, te draaien. Glijdende, gekleurde balletjes aan de spaken produceren geluid. Samen vormen ze een fascinerende, repetitieve soundscape. Hamer neemt de tijd.” - De Theaterkrant

Siriana kreeg na vele dwalingen in de hulpverlening op haar dertigste een autisme diagnose.  Een openbaring die haar veel leed had kunnen besparen als zij had geweten waarom de wereld bij haar zo anders binnenkomt dan bij de meeste mensen.

Een jaar lang zocht Karlijn haar oude jeugdvriendin op in haar woongroep. Naar aanleiding van haar persoonlijke verhaal, de herinneringen aan hun kindertijd en de nieuwe vriendschap die ontstond creëert Karlijn een krachtig portret van haar vroegere vriendin.

In de sensorische installatie van draaiende wielen en tikkende kralen, vormgegeven door beeldend kunstenaar Nieke Koek, neemt performer Karlijn Hamer je mee in de wereld van prikkelverwerking, een reis door de binnenwereld van een vrouw met autisme. Een plek voor en van Siriana.De performance is gemaakt in samenwerking met mensen op het autistisch spectrum, deskundigen en zorgverleners.